Om rasen: Brittiskt korthår

Brittiskt korthår är den mest populära korthårsrasen i Sverige och det är inte svårt att förstå varför det har blivit så. Britten utvecklas långsamt och det är först vid 3-4 års ålder som de brukar räknas som helt färdigutvecklade. Förutom de karaktäristiska kindpåsarna, :3-leendet och den plyschliknande pälsen kännetecknas britterna av sin robusta kroppsbyggnad och sin allmänna "bullighet" - från den korta, tjocka svansen till den trubbiga nosen.

Som vuxen är det en relativt lugn katt som uppskattar att vara i närheten av sina människor oavsett vad de gör och de är mycket trevliga och sällskapliga katter. De är däremot sällan riktiga "knäkatter" som bara vill ligga i famnen hela dagarna (undantag finns såklart). Istället ligger den typiska britten gärna tätt intill, men bredvid dig, i soffan eller i sängen. Detta gör dem till väldigt "bekväma" katter som är relativt lättskötta.

Att rasen inte är så aktiv eller beskrivs som "social" betyder inte att de saknar personlighet. Tvärtom - britterna är mycket personliga katter och de är ett nöje att ha i sitt liv. De är väldigt individualistiska och varje britt är en egen unik personlighet, även om det självklart finns många övergripande likheter mellan dem.

Britterna har inte några rasspecifika hälsoproblem. Njursjukdomen PKD har varit ett problem och seriösa uppfödare testar därför sina avelsdjur för denna sjukdom, liksom för HCM (en hjärtsjukdom som är vanlig bland alla katter, inklusive huskatter). Vissa uppfödare röntgar även sina avelsdjurs höftleder för att undvika höftledsdysplasi (HD), något som är vanligare bland större och tyngre kattraser. Med god omsorg och lite tur kan en britt bli mycket gammal. 

Vi råder den som bor ensam och jobbar eller studerar heltid och som inte har några katter sedan tidigare att skaffa två katter för att undvika de beteendeproblem som lätt kan uppstå om katten börjar känna sig understimulerad eller ensam.

Vi är mycket noga med att de katter som vi väljer att avla på, utöver att vara friska, ska ha rätt temperament. Våra avelsdjur är stabila och trygga katter som alla bor tillsammans med oss i vårt hem. De går bra ihop med hundar och andra katter, tål en viss nivå av stress utan att utveckla beteendeproblem (renoveringar i hemmet, kattutställningar, längre bil- och tågresor, introduktion av nya katter i hemmet, etc.) och de är vana vid ett relativt livligt hushåll. De är inte skygga och har tillräckligt bra självförtroende för att kunna ta för sig utan att bli "jobbiga" mot vare sig människor eller djur - de är lugna, harmoniska och mysiga katter helt enkelt.

Vissa britter kan uppfattas som lite "osociala" eller avståndstagande till en början (oftast av personer som är vana vid katter som är lite mer aktiva och framåt) vilket kan få en del att tycka att de verkar lite "tråkiga". Däremot kan vem som helst som har spenderat lite mer tid med dessa individer förklara att detta bara beror på att de är lite extra försiktiga till en början och inte "blommar ut" förrän de känner sig helt trygga med dig.

När en sådan katt väl lärt känna dig kommer du att ha en vän för livet och det känns extra speciellt när katten som du vet har granskat dig kritiskt för första gången hoppar upp i just din famn och gnider sin nos mot dig eller ser dig i ögonen och lägger sin tass på din hand.

 
 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)